close x
download

Brochure

Enter Your Info Below And We Will Send
You The Brochure To Your Inbox!

Thank you!
Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Talare

”Vi har lagt otroligt mycket makt i få händer i Silicon Valley”

2017-09-20

Han började som knattereporter för Barnjournalen 1988. Fortsatte som frilansande journalist, musiker, typograf och nattredigerare parallellt med universitetsstudier. Det stora genombrottet kom 2010 när reportageboken ”Google Koden” kom ut. Några år senare når han en miljonpublik med sitt Ted.com talk. Idag är han en av Sveriges hetaste talare med temat ”Sju sätt att äga världen”. Vi fick ett samtal med Andreas Ekström, keynote speaker på The Sales Conference i Göteborg 10 oktober och Stockholm 14 november.

- Jag är barn till två lärare. Journalist på Sydsvenskan. Och föreläser allt oftare nationellt som internationellt. Det första är nog förklaringen till att jag gör de två sistnämnda. Idén om folkbildning har genomsyrat min uppväxt och allt jag gjort i jobbväg. Om jag kan hjälpa den som tar del av innehållet att ställa rätt frågor – till mig, till sig själva, till sina kolleger – kommer vi i bästa fall att ha medborgare som är välinformerade och bättre rustade att lösa alla problem som samhället har. Det säger Andreas Ekström, aktuell som huvudtalare på The Sales Conference.

Vad är skillnaden mellan att vara journalist och föreläsare?

- Jag ser journalistik och föreläsningar som samma jobb: jag tar reda på saker så bra jag kan, och försöker förklara dem så tydligt som det går. Journalistik i skriven form förut – journalistik i talad form nu. Och jag är fortfarande anställd på Sydsvenskan. Det finns en enorm fördel, och glädje, i att få tillhöra en stark redaktion.

2015 vann du pris som årets talare och du haft närmare 1,4 miljoner visningar på ditt Ted Talk. Vad skulle du säga är anledningen till att du är så uppskattad som talare?

- Oj, jag tycker att det är jättesvårt att analysera det. Kanske att jag har en hygglig känsla för dramaturgi? Sedan är det ju helt nödvändigt att man bottnar i sitt sakämne, och bryr sig om det på riktigt. Slarvar man där så märker publiken det direkt. Ibland får jag beröm för min röstklang också, då blir jag glad!

Vi är många som är nyfikna på din föreläsning "Sju sätt att äga världen", vad är ditt huvudbudskap?

- Det viktigaste är att försöka bidra till digital demokratisering. Vi har lagt otroligt mycket makt i få händer i Silicon Valley, och måste börja utkräva ett ansvar som står i paritet till den makten. Mina sju sätt är mest ett sätt att paketera några stora viktiga framtidsfrågor, som jag dessutom tror hänger ihop. Exakt hur ska jag berätta på konferensen.

Du pratar mycket om den digitala revolutionen, kan du kort beskriva vad den handlar om? 

- Nej, det går nästan inte. Digitaliseringen är en så säregen och stor omställning att den på sikt påverkar nästan allt vi gör, från politik till privatliv, från business till föräldraskap och relationer och konsumtion.

Vad kan man förvänta sig att få ut av din föreläsning?

- Något att grubbla över, det lovar jag. Och om man kan tänka sig att haka på i mitt angreppssätt, att inte leta efter perfekta svar utan i stället söka efter de bästa frågorna, så blir det bäst för alla. Då kan man ta allt det man redan vet, det man redan är proffs på, och vända och vrida på det på helt nya sätt. Det är ju inte så att jag är expert på allt, det vore rena löjligheten att påstå det. Alla är experter på sina respektive jobb. Jag kan bidra med... nya glasögon.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna för dagens företagsledare?

- Att våga jobba tillräckligt kortsiktigt. Ja, jag menar precis det. Det är inte bra med digitala tioårsplaner – för mycket ändras för ofta. Det är klokare med kortare perspektiv, och att lära sig att acceptera att varje omställning leder in i en kortare fas än vi har varit vana vid. Från ett mer generellt perspektiv skulle jag säga demokratifrågan, nätneutraliteten, de digitala valutorna, internetkulturen, globaliseringen av juridiken, arbetsmarknadsproblemen och robotiseringen... Ja, där har vi lite att börja med! 

Avslutningsvis, kan du berätta något som inte så många vet om dig?

- Att jag har två tydliga musikaliska egenskaper, en som skulle kunna ha gjort mig till en riktigt bra musiker, och en som stoppar mig: jag har nästan absolut gehör – men saknar helt övningsdisciplin. Så därför är jag lite halvbra på att spela ett antal olika instrument, men tyvärr inte ens i närheten av att vara riktigt bra på något avslutar Andreas Ekström med ett skratt.

 
...
Senaste inlägg